fbpx

Het nut van een wandeltraining

waarom wandeltraining

Ondanks dat wandelen ongekend populair is, is de wandeltraining nog niet zo bekend. Uit onderzoek dat Wandelnet uitvoerde in 2016 blijkt dat 10,5 miljoen Nederlanders wandelen voor het plezier. Slechts 14% van de Nederlanders doet aan wandelsport en traint dus ook het wandelen.

Wandeltraining helpt je makkelijker, verder en sneller te wandelen. De wandelsport is een relatief veilige sport die weinig blessuregevoelig is en overal uit te voeren is. Net als voor andere sporten is het ook voor wandelen van belang om te trainen, bijvoorbeeld als je een vierdaagse of een meerdaagse tocht wilt gaan lopen, maar ook als je aan je algemene gezondheid wilt werken.

Trainingsdoelen

Iedere wandelaar heeft een eigen doel. De ene traint voor zijn gezondheid, de andere voor het verbeteren van de conditie, om af te vallen of om een bepaalde prestatie te leveren. Het is belangrijk om een doel te hebben voor je wandeltraining. Dat motiveert je om iedere week op pad te gaan.

Sportief wandelen

Sportief wandelen is wandelen met een stevig tempo van zes tot negen kilometer per uur. Met de juiste wandeltechniek kun je deze snelheid met trainen rustig opbouwen. Sportief wandelen is een stuk minder belastend dan hardlopen. Je ziet dan ook vaak dat hardlopers die blessuregevoelig zijn overstappen naar sportief wandelen.

Wandeltechniek

Lopen hebben we aangeleerd toen we nog heel klein waren. Met vallen en opstaan, stapje voor stapje kwamen we steeds verder. Iedereen loopt op zijn eigen manier, maar is dat ook de juiste manier? Tijdens wandeltraining wordt er veel nadruk gelegd op loopscholing, de leer van de wandeltechniek. Met de juiste wandeltechniek loop je makkelijker, sneller en voorkom je blessures en ongemakken. Er zijn zes techniekonderdelen waar aandacht aan besteed wordt: romphouding, voetplaatsing, voetafwikkeling, paslengte, pasfrequentie en armbeweging.

En hoewel het heel lastig is om een aangeleerde wandeltechniek drastisch te veranderen, zien we wel in de wandeltraining dat deelnemers hun looptechniek verbeteren en hierdoor makkelijker wandelen.

De voetplaatsing is een belangrijk onderdeel van de wandeltechniek die aan bod komt in de online wandeltraining

Opbouw wandeltraining

Met een wandeltraining train je je uithoudingsvermogen, conditie, lenigheid, techniek, spierkracht, coördinatie en snelheid. Een wandeltrainer maakt een trainingsschema waarin al deze aspecten verwerkt zitten. Iedere wandeltraining start met een warming-up en sluit af met een cooling-down.

Intensiteit van de wandeltraining

Je traint tijdens een wandeltraining over het algemeen met een lage tot matige intensiteit. Dit houdt in dat je niet tot het uiterste gaat, maar een inspanning levert die je langere tijd kunt volhouden. Hierbij spreek je je aerobe energiesysteem aan en verbrand je vetten en koolhydraten met gebruikmaking van zuurstof.

Wanneer je intensiever gaat trainen, bijvoorbeeld bij een intervaltraining, dan ga je gebruik maken van je anaerobe energiesysteem. Hierbij verbrand je alleen koolhydraten en wordt melkzuur aangemaakt. Deze vorm van training kun je maar kort volhouden.

Type wandeltrainingen

De meest bekende wandeltraining is een duurtraining. Hierbij loop je langere tijd in een gelijkmatig tempo. Naast de duurtraining is het verstandig om ook regelmatig een intervaltraining toe te voegen aan je trainingsschema. Tijdens een intervaltraining wissel je tempoverschillen af.  Als laatste komt ook krachttraining aan bod in de wandelsport. Goed getrainde spieren zorgen voor minder blessures.

Wandeltraining volgen

Verspreid over Nederland zijn er ruim 160 gecertificeerde wandeltrainers die een intensieve opleiding hebben gevolgd bij de Koninklijke Wandelbond Nederland. Zij geven wekelijks wandeltrainingen aan beginners en gevorderden. De wandeltrainer stelt een trainingsprogramma op en zorgt dat alle trainingsonderdelen verspreid over de weken aan bod komen.

Is er geen wandeltraining bij jou in de buurt, of wil je niet in een groep trainen? Dan is de online wandeltraining misschien wat voor jou. Met de online wandeltraining werk je in een aantal weken toe naar een door jou gesteld doel. Ik heb verschillende online trainingsprogramma’s uitgewerkt waarin je zelfstandig aan de slag gaat om jouw wandeltechniek te verbeteren. Ontdek hier welke online wandeltraining het beste bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij starten met wandelen?

Download nu gratis het
E-book “Starten met wandelen!


GRATIS DOWNLOAD