Starten met wandelen: 5 tips voor de beginnende wandelaar

Starten met wandelen

We horen het steeds vaker, Nederlanders bewegen te weinig. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt slechts 44 procent van de Nederlanders het voor elkaar om genoeg te bewegen. Volgens de beweegrichtlijnen moeten we minstens twee en een half uur per week matig intensief bewegen. Start vandaag nog met wandelen en zorg dat jij voldoende beweegt.

Wandelen is een gezonde manier om matig intensief te bewegen. Door regelmatig te wandelen blijf je fit, versterk je spieren en gewrichten en stimuleer je de bloedsomloop. Het verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en overgewicht. Daarnaast helpt het je ook om je mentaal beter te voelen.

Start vandaag nog met wandelen. Je hebt er niet veel voor nodig. Trek je goed zittende schoenen aan en ga op pad, het kan op ieder moment. Om meer plezier te halen uit het wandelen en ervoor te zorgen dat je het ook echt vol gaat houden, heb ik een paar tips:

Tip 1: Start rustig

We zijn van nature geneigd om direct fanatiek van start te gaan. Doe dat niet. Start met korte wandelingen en bouw de tijd van de wandeling langzaam op. Zorg dat je na iedere wandeling minstens 1 dag rust pakt om je lichaam de kans te geven te herstellen.

Tip 2: Doe altijd een warming-up en cooling-down

Net als bij andere sporten is het bij wandelen ook belangrijk om te starten met een warming-up en af te sluiten met een cooling-down. Hiermee verklein je de kans blessures.

Met de warming-up bereid je je lichaam en geest voor op de prestatie die je gaat leveren. Je hartslag zal langzaam versnellen, je lichaamstemperatuur gaat langzaam omhoog en je spieren worden soepeler. Zo kan je lichaam zich vast klaarmaken voor de inspanning die volgt.

De cooling-down is het omgekeerde van de warming-up: na afloop van de inspanning moet het lichaam naar rustniveau worden gebracht. Door niet acuut te stoppen, maar de inspanning geleidelijk af te bouwen zorg je voor een goede afvoer van de afvalstoffen uit de spieren. Daarmee voorkom je gespannen, vermoeide spieren en spierstijfheid.

Tip 3: Draag goede schoenen

Wanneer je start met wandelen kan dit prima op je sneakers of andere schoenen zonder hak die goed zitten. Zodra de afstand langer wordt, is het verstandig om speciale wandelschoenen aan te schaffen. Deze geven meer steun en comfort en voorkomen blessures.

Tip 4: Varieer in routes

Om het wandelen iedere keer weer leuk te houden, raad ik je aan om te variëren in routes. Met de app eRoutes GPS zet je via GPS wandelroutes uit vanaf jouw locatie. Je bepaald zelf de afstand en de app maakt de GPS routes.

Tip 5: Creëer de juiste omgeving

Geen zin, geen energie, geen tijd, geen… Er zijn misschien wel honderd excuses te bedenken om niet te gaan wandelen. Om ervoor te zorgen dat je iedere keer weer met plezier op pad gaat, is het belangrijk om de juiste omgeving te creëren, waarin je gestimuleerd wordt. Op deze manier voorkom je dat je niet gaat trainen en het moeilijker wordt om de trainingen weer op te pakken.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je wandelschoenen al klaar hebt staan. Zet je wandeling in je agenda en betrek je gezin of omgeving bij je plannen.

Starten met wandelen

Wil jij starten met wandelen? Ik heb een Online Wandeltraining ontwikkeld waarin ik al mijn kennis als wandeltrainer met jou deel. In 8 weken help ik jou om op een gezonde en verantwoorde manier meer te gaan bewegen, met als doel om na 8 weken een uur aan één stuk te kunnen wandelen. Doe je mee?

Bewaar deze tips op Pinterest


Je las net een blog van Wanda de Wandeltrainer

Kijk gerust eens naar de verschillende wandeltrainingen die ik aanbied:

Wat ook nog interessant is:

7 reacties

  1. Alice schreef:

    Dag, ik wandel graag. Door een hielspoor en daardoor andere klachten loop ik nu al 1,5 jaar weinig tot niets meer:(
    Zooltjes werken tot nu toe niet. Weet u mss adres of wandelbegeleiding voor begeleiding?

  2. Alexandra schreef:

    Hoi Alice, alleen zooltjes zijn niet voldoende bij hielspoor, ik raad je aan Shockwave therapie te volgen. Daarmee ben ik er echt vanaf gekomen.
    Daarna pas zooltjes laten aanmeten.
    Nu tien jaar later nog steeds geen last. En ik wandel elke dag.
    Succes.

  3. Marianne schreef:

    Hoi Alice,
    Ik ben op dit moment in behandeling bij een podotherapeut in IJsselstein voor hielspoor. 1 behandeling met shockwave gehad en merk nu al enorm verschil. Schijnt vooral te werken als het al langer aanwezig is. Alternatief is intapen. Kijk maar eens bij PodoeXpert. Sterkte.

  4. Petra van zijl schreef:

    Beste Alice,
    Een goeie tip ,ga naar een orthopedishe schoenmaker,(van de heuvel in veenendaal)
    Ik kon 3jaar lang niet lopen ,
    Nu ik orthopedische schoenen heb aan laten meten ,kan ik weer lopen,alleen een verwijzing van je huisarts,
    Gr
    Petra ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.