Wandeltip: Bescherm jezelf tegen teken

Teken worden meestal met de zomer in verband gebracht. Maar ze zijn vaak al actief vanaf maart!

Dit jaar is de teek door de warme winter extra vroeg actief. Vorige week werd de eerste melding gedaan in Lage Vuursche. Belangrijk dus om je vanaf nu na iedere wandeling te controleren.

Een teek is een klein (1 tot 3 millimeter), bruinzwart beestje dat op een klein spinnetje lijkt. Ze leven in struiken en hoog gras, je vindt ze in de bossen, duinen, heide, polders, parken en tuinen. Eigenlijk dus overal waar je wandelpaden vindt.

Een teek kan niet vliegen of springen, maar kruipt. Doordat je langs een struik of door hoog gras loopt (of even lekker gaat pauzeren in het gras), kruipen ze op mensen (en dieren). Ze zoeken dan op het lichaam een warm en vochtig plekje waar ze zich vastbijten in de huid. Via de huid zuigt een teek zich vol met bloed. Wanneer een teek volgezogen is, heeft hij een grijs of bruinzwart bolletje dat maximaal de grote van een erwt bereikt. Zodra de teek vol is gezogen, laat hij zelf weer los.
Een dol op warme en vochtige plekken zoals de oksels, de liezen, de knieholtes en de bilspleet. Maar ze bijten zich net zo lief op een ander plekje vast op je lijf, bijvoorbeeld in een buikplooi, net onder de rand van je sok of achter je oren.

Een tekenbeet wil je voorkomen. 1 op de 5 teken in Nederland draagt de Lyme-bacterie, die door de beet in de huid aan mensen overgegeven kan worden. De Lyme-bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Via tekenradar.nl kun je zien waar er meldingen zijn gedaan van een tekenbeet.

Naast Lyme kan een teek ook het TBE-virus (tick-borne-encephalitis-virus) bij zich hebben. Dit virus komt in Nederland bijna niet voor. Maar het komt wel voor in Scandinavië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Rusland en in Centraal-Azië. Het TBE-virus kan een hersenontsteking of een hersenvliesontsteking veroorzaken.

Hoe langer een teek in de huid zit, hoe meer kans er is dat deze een bacterie of virus overdraagt. Belangrijk is dat de teek binnen 24 uur verwijderd wordt. Dan is de kans op een besmetting het kleinst.

Hoe voorkom ik een tekenbeet?

Dit helpt om tekenbeten te voorkomen:

  • Kom niet met bloten benen en armen in hoog gras en langs struiken.
  • Blijf op wandelpaden.
  • Draag goed sluitende kleding (met lange mouwen en broekspijpen in de sokken).
  • Draag een hoedje of pet dragen om het hoofd tegen teken te beschermen.
  • Gebruik DEET iedere 6 uur, dit middel houdt teken op afstand.
  • Draag kleding die is geïmpregneerd met een insectenwerend middel. Careplus heeft speciale anti teken sokken.

Hoe controleer ik op teken?

Controleer na iedere wandeling op teken:

  • Controleer eerst al je kleding zowel aan de binnenkant als buitenkant. Controleer daarna je lichaam. Werk systematisch, in deze video wordt dit stap voor stap uitgelegd.
  • Kijk goed of je ergens een teek ziet. Teken zijn heel klein, in het begin zie je alleen een klein zwart puntje op de huid (1-3 mm). Als ze langer op de huid zitten zie je een bruinzwart of grijs bolletje van bijna 1 cm (zo groot als een erwt).
  • Controleer met goed licht, zo nodig met een bril en een spiegel.
  • Laat moeilijk zichtbare plekken (achterhoofd, nek, rug en billen) door een ander controleren.
  • Controleer je hele lichaam, vooral de warme vochtige plekken zoals de oksels, liezen, knieholtes en bilspleet, maar vergeet ook zeker niet onder de rand van je sokken en je broeksband te checken.

Wat moet je doen bij een tekenbeet?

  • Verwijder een teek direct! Maar doe dit op de juiste manier.
  • Gebruik nooit alcohol, jodium of een ander ontsmettend middel voordat je de teek gaat verwijderen.
  • Pak de teek met een pincet of speciale tekentang zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Blijft er een stukje van de kop van de teek in de huid achter? Dat is niet erg, restjes komen er vanzelf weer uit.
  • Er ontstaat een klein beetwondje, ontsmet deze met 70% alcohol of jodium.
  • Schrijf de datum en de plaats op het lichaam waar je gebeten bent op. Of registreer het in de app Tekenbeet.
  • Zit de teek er vermoedelijk al meer dan 24 uur? Neem dan contact op met je huisarts.
  • Heb je de teek binnen 24 uur verwijderd? Houd de huid rondom de beet dan drie maanden in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme, zoals koorts, (hoofd)pijn of gewrichtspijn.

Ook wanneer je insectenwerende kleding draagt, moet je altijd blijven controleren. Voer de controle uit na iedere wandeling van maart tot en met november.

€ Dit is een affiliatelink. Wanneer je op deze link klikt en iets koopt bij Bever, ontvang ik een klein bedrag. Jou kost dit niks extra.


Je las net een blog van Wanda de Wandeltrainer

Kijk gerust eens naar de verschillende wandeltrainingen die ik aanbied:

Wat ook nog interessant is:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.