Waarom moet je wandelschoenen inlopen en hoe doe je dat?

Je hebt net een nieuw paar wandelschoenen gekocht, en je staat te popelen om te gaan wandelen. Ga niet te enthousiast van start. Want je wilt eerst zeker weten of je schoenen ook echt bij je passen. Hier zijn mijn tips voor de eerste stappen op jouw nieuwe wandelschoenen:

Waarom moet je wandelschoenen inlopen?

Het inlopen van nieuwe wandelschoenen kan fijn zijn. Nieuwe schoenen kunnen stijf aanvoelen en drukpunten veroorzaken, en als je ze meteen voor een lange wandeling gebruikt, loop je het risico op blaren, pijnlijke voeten en blessures. Door ze rustig in te lopen, geef je je schoenen de kans om zich aan te passen aan de contouren van je voeten. Dit verhoogt niet alleen het comfort, maar vermindert ook het risico op blaren of blessures.

Moeten alle wandelschoenen ingelopen worden?

Nee, niet alle wandelschoenen hoeven intensief ingelopen te worden. Lichtgewicht en soepelere wandelschoenen, zoals trailschoenen of wandelschoenen met een stoffen bovenwerk, hebben vaak minder inlooptijd nodig. Toch is het aan te raden om er toch even aan te wennen. Doorloop zeker stap 1 en 2 uit het stappenplan hieronder.

Stevige leren wandelschoenen of schoenen ontworpen voor zwaardere trektochten, vereisen doorgaans meer inlooptijd. Het leer heeft wat tijd nodig om soepeler te worden en zich naar je voeten te vormen. Het is dus verstandig om extra aandacht te besteden aan het inlopen van dergelijke schoenen om het beste comfort en prestaties te garanderen tijdens langere tochten.

Hoe loop je wandelschoenen in?

  1. Begin binnenshuis
    De verleiding is groot om met je nieuwe wandelschoenen meteen op pad te gaan. Echter, het is verstandig om binnen te beginnen. Draag je nieuwe schoenen tijdens je dagelijkse activiteiten en let op hoe ze zitten. Merk je eventuele knelpunten of pijnlijke plekken op? Als dat het geval is, overweeg dan om ze nog te ruilen bij de winkel waar je ze hebt gekocht. Het is van belang om je nieuwe schoenen binnenshuis te dragen om te voorkomen dat ze vies worden voordat je zeker weet dat ze goed zitten.
  2. De eerste keer naar buiten
    Als je schoenen binnenshuis comfortabel aanvoelen, is het tijd om naar buiten te gaan. Begin niet meteen met een lange wandeling, maar maak een korte wandeling. Denk aan een wandeling naar je werk, boodschappen doen of je dagelijkse ommetje in de buurt.
  3. Bouw de afstanden op
    Als je nieuwe schoenen geen problemen opleveren tijdens de eerste wandelingen, kun je de afstand geleidelijk vergroten. Op deze manier krijgen je voeten de kans om aan de schoenen te wennen en zullen de schoenen zich beter naar je voeten vormen. Tijdens het wandelen moet je goed letten op het comfort. Het kan fijn zijn je oude wandelschoenen mee te nemen als je de afstand verder gaat opbouwen. Krijg je last van pijntjes of blaren, dan kun je van schoenen wisselen.

Last van pijnlijke tenen?

Als je last hebt van pijn bij je tenen wanneer je je wandelschoenen inloopt, kan het zijn dat je je wandelschoenen te klein hebt gekocht. Een schoenmaker kan je schoen nog iets oprekken. Maar mijn advies zou zijn om terug te gaan naar de winkel en een maat groter te kopen. Wat je ook nog kan proberen is je veters anders te strikken. Hoe dat werkt lees je hier.

> Heb je snel last van blaren? Lees hier hoe je blaren voorkomt

Verzorg je nieuwe wandelschoenen

Wil je lang van je nieuwe wandelschoenen genieten? Verzorg ze dan goed! Haal na iedere wandeling de zooltjes eruit om ze te laten drogen. Zet je schoenen nooit bij de verwarming of kachel, hierdoor dorgen ze uit.

Veel plezier van je nieuwe wandelschoenen!


Je las net een blog van Wanda de Wandeltrainer

Kijk gerust eens naar de verschillende wandeltrainingen die ik aanbied:

Wat ook nog interessant is:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.