Wandeltip: Wandelapps om wandelkilometers bij te houden

Wanneer je gaat trainen is het verstandig om je trainingen bij te houden. Dit kan natuurlijk op papier, maar het is ook fijn om meer inzicht te krijgen in je gelopen afstand en snelheid. Er zijn heel veel apps te vinden die deze informatie voor jou kunnen registreren. In dit blog benoem ik drie apps die eenvoudig zijn in gebruik en waarvan de gratis versie in de basis biedt wat je nodig hebt om een training te registreren. Wil je een uitgebreidere analyse, dan moet je vaak een klein bedrag betalen

Waar moet je op letten bij het registreren van wandelkilometers met een app?

Je telefoon is niet primair gemaakt om afstanden te meten. Iedere moderne telefoon beschikt over een GPS functie, echter doet je telefoon veel meer, waardoor de opname van een route afwijkingen kan registreren. Wanneer je samen met iemand loopt die ook een wandeling registreert met een app, ga je zien dat de gemeten afstand op iedere zijn app anders is. Deze afwijkingen komen altijd voor en daar is niets aan te doen. Om een zo zuiver mogelijke registratie te krijgen is het van belang dat de app die je gebruikt altijd:

  • Toegang heeft tot je locatiegegevens
  • Batterijbesparing uit staat
  • De app nooit in slaapstand gaat
  • WiFi aanstaat
  • Er zo min mogelijk apps op de achtergrond actief zijn
  • Je het opnemen van je training pauzeert wanneer je een rust houdt of ergens naar binnen gaat

Welke apps zijn handig voor het registreren van wandelkilometers?

Er zijn heel veel apps om wandelkilometers te registreren. Iedere telefoon heeft tegenwoordig een gezondheidsapp waarin stappen worden geregistreerd die vervolgens om worden gezet naar kilometers. Heel nauwkeurig is die niet en het nadeel is dat dit automatisch over de hele dag gebeurt en niet alleen tijdens je training. Daarom is het fijn om een aparte app te installeren voor het registreren van je wandelkilometers die je tijdens een training maakt. Ik licht drie wandelapps toe die ik fijn vind om te gebruiken voor het registreren van een wandeltraining.

Runkeeper

Je zou verwachten dat deze app alleen voor hardlopers is, maar niets is minder waar. Met Runkeeper kun je naast hardlopen vele andere sporten registreren, waaronder wandelen. Zodra je een account hebt aangemaakt kun je van start. Je kunt je wandeling registreren, een training selecteren die je wilt gaan doen of een eigen training samenstellen. Dat laatste is heel handig voor intervaltrainingen, een onderdeel dat regelmatig aan bod komt in de wandeltraining.

Wanneer je een wandeltraining wilt registreren kies je eerst voor het type activiteit, in dit geval “wandelen”. De training staat standaard op “Geen”, hier kun je kiezen voor een bestaande training van Runkeeper, of je maakt zelf een training aan. Indien gewenst kun je ook muziek selecteren, hiervoor maakt Runkeeper gebruik van een externe app zoals bijvoorbeeld Spotify. Als laatste kun je instellen of je audiostatistieken wilt inschakelen en om de hoeveel tijd deze hoorbaar moeten zijn.

Bij de instellingen in de app kun je aangeven dat de app automatisch moet pauzeren wanneer je stilstaat.

Zodra je je activiteit beëindigd hebt krijg je een overzicht van de afstand, tijd, aantal minuten per kilometer en de calorieën die je verbrand hebt. Daarnaast krijg je grafieken van je tempo en de hoogtemeters die je hebt afgelegd. Zelf kun je nog een aantekening over je training en foto’s toevoegen.

Heb je een doel, bijvoorbeeld een bepaald aantal kilometers dat je dit jaar wilt wandelen? Dan kun je dit in Runkeeper ingeven en kun je zien wat je vorderingen zijn.

Hier vind je de basishandleiding van Runkeeper (in het Engels)

Strava

Strava is een veel gebruikte app door sporters. Ook onder wandelaars is Strava erg populair, zelf gebruik ik hem ook altijd. In de basis werkt deze app hetzelfde als Runkeeper, je neemt een wandeling op en krijgt achteraf een overzicht van de gewandelde afstand, tijd, tempo en hoogteverschil, inclusief een kaartje van de route. Door zelf een aantekening te maken, foto’s toe te voegen en aan te geven hoe zwaar je de training vond, maak je een mooi trainingsdagboek en krijg je inzicht in je vorderingen.

Je prestatie deel je eenvoudig op je social media kanalen. Ook kun je een beacon aanzetten zodat maximaal 3 geselecteerde contacten tijdens je training kunnen zien waar je bent in geval van nood.

Het leuke van Strava is dat het niet alleen een sportstracker is, maar dat er ook een hele community bij hoort. Je kunt je vrienden en kennissen volgen, lid worden van clubs en zo gemotiveerd blijven om regelmatig op pad te gaan. Daarnaast vind je er verschillende suggestie routes die door andere Strava gebruikers zijn aangemaakt, handig wanneer je even geen inspiratie hebt voor je trainingsrondje.

Hier vind je een opstarthulp in het Engels.

Ommetje lopen

Ommetje is de afgelopen twee jaar enorm populair geworden. De app is ontwikkeld door de Hersenstichting in samenwerking met neuropsycholoog Erik Scherder. Deze app stimuleert je om dagelijks 20 minuten te gaan wandelen. Je neemt je wandeling eenvoudig op door op “Start Ommetje” te klikken. De tijd begint dan te lopen. Je kunt een wandeling van maximaal 2 uur opnemen, daarna stopt de app automatisch. Na het lopen van een ommetje krijg je te zien hoeveel minuten je gewandeld hebt en welke afstand je hebt afgelegd. Per ommetje verdien je punten en naar mate je meer wandelt verdien je ook badges.

Deze app is wat beperkt in de statistieken die je krijgt, maar stimuleert wel om dagelijks te bewegen. Wanneer je je aansluit bij een team krijg je te zien op welke plek je op de ranglijst staat. Ook doe je mee met Ommetje Levels, waarin je virtueel met 99 anderen strijdt om in een hoger level te komen.

Hier lees je meer over de Ommetje app.


Je las net een blog van Wanda de Wandeltrainer

Kijk gerust eens naar de verschillende wandeltrainingen die ik aanbied:

Wat ook nog interessant is:

4 reacties

  1. Sjoerd schreef:

    Ommetje lopen is helaas ongeschikt voor het trainen van langere afstanden. De app is puur bedoeld om je te motiveren om een blokje om te lopen, meer niet.
    De app kan namelijk geen trainingen registreren die langer dan 2 uren duren. De app stopt gewoon na twee uren en maakt het voor langere afstanden onbruikbaar.

    • Wanda schreef:

      Dat klopt Sjoerd, dat staat ook in de blog beschreven. Maar voor veel startende wandelaars is dit een prima app om de tijd en afstand te registreren en door de motiverende elementen van de app heel geschikt.

  2. Elly schreef:

    Je schrijft dat Wifi aan moet staan. Ik neem aan dat je bedoelt dat je mobiel internet aan moet hebben staan, Wifi werkt niet onderweg. Er zijn ook meerdere apps doe prima werken met gedownloade kaarten, zoals Topo gps, Maps me en Osmand. Dat scheelt nogal in je batterijverbruik.

    • Wanda schreef:

      Klopt, wanneer je Wifi aan hebt staan is je locatie nauwkeuriger ondanks dat je geen verbinding hebt met een wifi netwerk. Dat werkt zo: je telefoon ziet de wifi netwerken wel, zonder dat er verbinding wordt gemaakt. Wifi punten zijn ook een soort locatie beacons.
      Er zijn zeker veel navigatie apps die werken met offline kaarten. Maar in dit blog gaat het niet zozeer om het navigeren met je telefoon, maar het opnemen van de route zodat je exact kunt zien hoeveel je gewandeld hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.